Koulusta aito kotiseutuyhteisö

Olen pannut merkille, että nykylapset viihtyvät koulujen pihoilla koulupäivän jälkeen ihan eri tavalla kuin minun lapsuudessani.
Myös vanhemmat saavat ja haluavat osallistua koulun juhliin, urheilupäiviin, vanhempainiltoihin jne. (Minun aikanani 1960-70-luvuilla vanhemmat eivät päässeet koulun juhliin, enkä muista että mitään vanhempainiltoja olisi edes ollut.) Koulu ei ole enää niin autoritaarinen kuin ennen,  se on hyvä asia.
 Vaan useimmat perheet olisivat innokkaita osallistumaan paljon enemmänkin koulun tapahtumiin, ja tutustumaan tätä kautta koulutovereidensa perheisiin.
Ja rakentamaan näin yhteistä yhteisöä turvaverkoksi lapsilleen ja iloksi itselleen.
Tässä on suorastaan sosiaalinen tilaus.
Miksi koulussa ja kunnassa ei ole nähty tätä mahdollisuutta?
Koulu voisi tosiaan olla oman alueensa sosiaalinen liima, joka liimaa ihmiset yhteen ja tuottaa näin yhteistä hyvää mieltä ja toisista huolehtimista = aidon yhteisön.
Kouluille tulisi antaa lisää resursseja nimenomaan tällaista kotiseututyötä varten.
Se olisi paljon tehokkaampaa syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisyä, kuin pelkkä terapeuttien palkkaaminen sitten, kun asiat ovat jo menneet pieleen.
Olen itse ollut mukana koulun urheilupäivässä ja nähnyt mm., miten luokassa ennen syrjitty lapsi onkin otettu mukaan kaveripiiriin, kun vanhemmat ovat osoittaneet tälle syrjitylle lapselle hyväksymistä ja kiinnostusta.
Koulu voisi järjestää omalla alueellaan kaikille avoimia teemapäiviä vaikka vain 3-4 kertaa vuodessa (esim. Kotiseutupäivän, Kirpputoripäivän, Wanhan ajan päivän, Luontopäivän jne). Alueen järjestöjä ja perheitä voisi pyytää mukaan järjestelyavuksi.
Pikkuhiljaa syntyisi vahva yhteisö, jossa erilaisetkin ymmärtävät toisiaan paremmin ja ovat turvaverkkona toisilleen.
Onko tämä nyt liian makeaa ja idealistista?
Ainakin meidän jalkapalloseurassa TiPSissä olen nähnyt tämän tapahtuvan jokaisessa joukkueessa. Yhtä hyvin se voisi tapahtua jokaisessa koulussa ja koululuokassa.

Mitä mieltä te olette, kuntalaiset, koulun rehtorit ja kuntapäättäjät?
www.vihreatehdokkaat.fi/vaula.norrena/      mail:  vaula.norrena@vantaanvihreat.fi  t. Vaula Norrena, nro 564,  vihreä VTM, markkinointitutkija, nappulafutistyöläinen,  Vantaa

Aiheet: