Valtuustoaloite sisäilmasairaille sopivien koulutilojen saamiseksiEdit 06.03.2017. Kaikki puolueet halusivat yksimielisesti palauttaa valmisteluun kaupungin vastauksen tähän aloitteeseen. (vastaus alhaalla, aloitteen lopussa) Hurraa! Vaikka edeltävät neljä vuotta on enemmistö jarruttanut näitä asioita (enemmistölle se on helppoa), niin iloitsemme siitä, että he vihdoin tunnustavat, että sisäilma-asioiden hoidossa on paljon parantamisen varaa. Uusi vastaus tullee toukokuun kokouksessa.

ALOITE:

Suomen kunnille tulee vuosittain yli 40 miljoonan euron lasku  sisäilmaan liittyvistä sairauspoissaoloista ja sijaisten palkkaamisesta.

Vantaalla, kuten koko Suomessa, monet koulurakennukset ovat peräisin ns. huonon rakennustavan ajalta.

Sisäilmasairastuneiden oppilaiden ja opettajien määrä on nousussa.
OAJ:n selvityksen mukaan sisäilmasta aiheutuvia sairaus­poissaoloja on ollut joka viidennellä opettajalla.

Vantaan koulujen koko  henkilökunnasta (2486 hlöä) tuo 20% tarkoittaisi n. 500 henkilöä.

Kroonisemmin sisäilmasairaita oppilaita ja opettajia (heitä on joitakin kymmeniä Vantaalla) yritetään ensin siirtää toisiin luokkatiloihin ja toisiin kouluihin.
Jos se ei auta, opettajia ja kouluavustajia siirtyy pitkille sairauslomille, työkyvyttömyyseläkkeelle tai kokonaan toiseen ammattiin.

Hei! Kaikki, jotka eivät pysty olemaan kosteusvaurioisessa koulussaan nyt, voitteko ilmoittautua minulle? Haluaisin lisää tietoa määristä ja tapauksista,
Sillä tuo ”puhtaat pysyvät väistötilat”-aloitteeni käsitellään valtuustossa ma 6. maaliskuuta klo 18. Virasto sanoo, ettei ole tarvetta, niin haluaisin tietää perheiden ja opettajien tilanteen, onko tarvetta vai ei?
vaula.norrena(ät)vantaa.fi

 

 • Esimerkki:  Eräässä koulussa luokan 20 oppilaasta 15 kärsii sisäilmaoireista päivittäin: hengenahdistus, silmien kirvely, poskiontelotulehdustyyppiset oireet, päänsärky, huonomuistisuus, keskittymisvaikeudet.
  Kun luokan opettajakaan ei pystynyt olemaan luokassa, koko luokka siirrettiin toiseen tilaan koulussa. Kuitenkaan tämä toinenkaan tila ei ole paljon parempi: oireet jatkuvat, tosin lievempinä.
 • Esimerkki: Opettaja sairastui kosteusvaurioisessa koulussa  toistuvasti flunssiin ja keuhkokuumeisiin. Pitkät sairaslomat kypsyttivät hänet vaihtamaan koulua. Sairaudet jatkuivat uudessakin koulussa.
  Lomilla hän kuitenkin pysyi  terveenä. Käytyään läpi pari eri koulua, hän joutui lopettamaan opettajan työn kokonaan.
  Hän kouluttautui uuteen ammattiin,  jossa ei tarvitse oleskella julkisissa rakennuksissa.
 • Esimerkki: Yläkoulun oppilas altistui kosteusvaurioisessa koulussa.  Ensin hänelle tuli astma, sitten monikemikaaliyliherkkyys.  Hän ei voinut enää olla koulussa, ei vierailla kavereiden kodeissa eikä harrastustiloissa. Hän oleskeli enimmäkseen kotona ja kävi koulun loppuun suorittamalla vain kokeet itsekseen.
  Musiikillisesti lahjakas oppilas pyrki Sibelius-lukioon ja pääsi, mutta totesi, että ei voi oleskella niissäkään koulutiloissa.  Terveen koulun etsintä onnistui lopulta kokeilemalla eri kouluja, mutta musiikin kustannuksella.  Elämä on edelleen rajallista julkisten tilojen suhteen.
 • Esimerkki: Eräässä koulussa osa opettajista ja oppilaista on jatkuvasti sairauslomilla astman, flunssien, poskiontelotulehdusten takia. Lomilla sairaudet helpottavat.
  Koulussa on tehty tiivistyskorjauksia, mutta ne eivät ole auttaneet pahiten altistuneiden tilannetta.
  Koulusta on lähtenyt muualle monia opettajia ja koulunkäyntiavustajia muutaman vuoden sisällä. Osa lähteneistä ei pysty oleskelemaan uudenkaan koulunsa tiloissa.
  Edessä on joko ammatinvaihto tai työkyvyttömyys.
 • (Esimerkeistä poistettu koulut ja nimet intimiteettisuojan takia)

 

Sisäilmasairastuneet oppilaat sinnittelevät jopa vuosia pitkillä poissaoloilla omassa koulussaan.
Vanhemmat eivät osaa epäillä sisäilmasairautta, kun oireina on nuhaa, yskää, äänen käheyttä, poskiontelotulehduksia, astmaa.

Vasta kun lasten terveys (ja tulevaisuuden työkyky) on romahtanut, heidät siirretään toiseen kouluun tai kotiopetukseen.

 

Kuitenkin  jos sisäilmasairastuneet pääsevät hyvissä ajoin terveisiin tiloihin,
heidän altistumisensa pysähtyy ja terveytensä sekä työkykynsä säilyy.

Esitämme, että Vantaa tutkii mahdollisuutta perustaa ns. ’allergiavapaita tiloja’  sisäilmasairastuneita varten eri puolille Vantaata.

Puhdas koulutila on rakennettu M1-päästöluokan materiaaleista, sen ilmanvaihto toimii hyvin, eikä sen siivouksessa käytetä voimakkaita kemikaaleja.
Puhtaassa tilassa ei käytetä sisäilmaongelmaisesta tilasta tuotuja huonekaluja tai koulukirjoja.
(Ihannetilanteessa myös tilan käyttäjät voisivat sitoutua olemaan käyttämättä voimakkaita hajusteita itsessään ja vaatteidensa pesuaineissa.)

Mm. tavallinen siirrettävä paviljonkirakennus on osoittautunut monelle sisäilmasairastuneelle toimivaksi tilaksi.

Nyt kun uusia kouluja rakennetaan joka puolelle Vantaata, olisi hyvä tilaisuus perustaa allergiavapaita tiloja esim.  ns. ’allergiasiipinä’  – tai  erillisinä paviljonki- tai hirsirakennuksina koulujen pihoille.

Tällaiselle pilottihankkeelle olisi ehkä ulkopuolistakin hankerahoitusta saatavana.

Esitämme, että Vantaa selvittää pikaisesti  ’allergiavapaiden’ koulutilojen järjestämistä eri puolille Vantaata. (valtuustoaloite 12.12.2016)

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu, vihr

Ma 6.3.2017 Kaupunginvaltuuston kokouksessa virasto tulee antamaan aloitteeseen seuraavan vastauksen  (alla)
Onko tämä mielestänne ok, vai tarvitaanko puhtaita pysyviä väistötiloja Vantaalle?

”Sivistystoimen toimiala toteaa vastauksena aloitteeseen seuraavaa:
Sivistysvirasto toteaa, että Vantaalla on tavoitteena että kaikki koulut ovat sisäilmaltaan hyviä ja terveellisiä. Mikäli sisäilmaongelmia havaitaan, niin ongelmiin puututaan pikaisesti ja toteutetaan korjaukset laadukkaasti ja hyvin uusimman tiedon perusteella.
Samoin uudisrakennusten ja peruskorjausten toteuttamisessa kiinnitetään erityistä huomiota suunnitteluun, rakentamiseen ja valvontaan.
Viime aikoina on saatu onnistuneita kokemuksia mm. Aurinkokiven monitoimitalon yhteydessä sekä Pähkinärinteen peruskorjauksesta.
Lähivuosina eri puolille Vantaalle rakennetaan uusia kouluja ja näin saadaan sisäilmaltaan terveitä ja turvallisia kouluja oireileville oppilaille riittävän lähelle kotiaan.
Nykyisiin koulukiinteistöihin tehdään sisäilmakorjauksia tarpeen mukaisesti. Tavoitteena on saada Vantaalle asteittain palveluverkko, jossa on terveelliset ja turvalliset koulukiinteistöt.
Mikäli ennen uusien koulujen valmistumista, olemassa olevissa tiloissa ei ole sisäilmatasoltaan riittävän hyviä tiloja, voidaan tarvittaessa hankkia ”sisäilmapaviljonki” tai vastaava ratkaisu.”

P.S. Aloitteen allekirjoitti 22 valtuutettua minun lisäkseni.
Heistä oli vihreitä 7, perussuomalaisia 6, vasemmistoliittolaisia 4, demareita 2, kokoomuslaisia 2 ja kristillisdemokraatteja 1 valtuutettu.
Normimeininki: pienpuolueiden aloitteita eivät isojen puolueiden valtuutetut allekirjoita, vaikka me kyllä allekirjoitamme heidän hyviä aloitteitaan.

Aiheet:

2 kommenttia artikkeliin "Valtuustoaloite sisäilmasairaille sopivien koulutilojen saamiseksi"

 1. Kertakaikkisen erinomainen aloite. M1-luokka sinänsä ei takaa vielä sitä, että sisäilmasairaat pystyisivät siellä oleilemaan, puhumattakaan allergiavapaista ratkaisuista. M1 on käytännössä rakennusteollisuuden minimi, ja kokonaispäästöt sisäilmaan ovat yleensä yli rajojen, vaikka M1-luokan materiaalit olisivatkin kaikkialla.

  Tämä on suunilleen samansisältöinen aloite, jonka jätin muutama kuukausi sitten. Kaksi samansisältöistä aloitetta lienee tuottaa positiivisemman vastauksen. Joukkovoimaa.

  1. Vaula Norrena sanoo:

   Käytäntö on osoittanut, että normaali, hyvin rakennettu, hyvin siivottu ja hyvin tuuletettu rakennus riittää useimmille sisäilmasairaille.
   Pystyväthän he asumaan kotonaankin.
   Kaikkein vaikeimmin sairastuneita on promillen luokkaa ja heitä ei auta muu kuin erakkomökki.
   Nämä harvinaiset voimakkaasti altistuneet saavat oireita jo muiden ihmisten vaatteista, pikkupölystä mikä liikkuu, kun ihmiset liikkuvat tilassa jne.
   Toki voimme samalla vaivalla ja rahalla rakentaa hirsirakennukset, jos niistä on vielä enemmän apua.